noiembrie 26, 2010

Ne recoltam celule stem

Toata lumea, ma rog nu toata lumea, dar multa lume din jurul nostru, recolteaza celule stem la nastere.
Ne-am gandit, ne-am foit. Ba vroiam, ba renuntam. Am vorbit de multe ori cu sotul meu daca sa facem aceasta investitie, care pana la urma daca e sa te gandesti la worst case scenario, nu e mare.
Intr-un timp ziceam ca vom gandi pozitiv si copilul nostru va fi sanatos. Vom pleca de la premiza aceasta. Dar poti sa fi 100% sigur vreodata? Ai puterea sa-i iei aceasta sansa copilului tau? Ok, exista un singur raspuns la aceasta intrebare, probabil pe asta mizeaza si reprezentantii bancilor de recoltare a celulelor stem.
Cel mai mult ma enerveaza ca sunt ca niste ulii, te vaneaza unde te prind. V-am spus ca am fost la Scoala Parintilor. Si acolo erau si am fost obligati sa ascultam toata polologhia de prezentare. Putea sa ne dea o brosura si sa cerem noi informatii daca vroiam. Mi se par foarte agresivi si poate de aceea am avut o retinere. Dar pana la urma nu am lasat acest sentiment sa stea in calea sanatatii la nevoie.
Totusi exista vreo garantie ca aceste celule vor putea fi folosite la nevoie? Din cate am inteles se fac transplanturi in lume inca din anii '80 sau '90 nu stiu exact si nici nu ma intereseaza. Ce ma intereseaza pe mine este daca se fac in Romania si nu se fac.
Pentru ca nu vreau sa ma gandesc cat ar costa sa faci un transplant de celule in strainatate. Dar ce ar mai conta? Bineinteles ca nu.
Am o verisoara in Suedia. Mi-a spus ca la ei este gratuit sa recoltezi celulele stem, ele ajung intr-o banca de depozitare publica, dar mi se pare o idee buna. Daca Doamne Fereste ai nevoie poti apela la o astfel de banca, daca ai asigurare medicala. La noi de ce nu exista? Intrebare de baraj. La noi nu exista multe...
In concluzie, am cantarit toate informatiile si ne-am hotarat sa facem un contract de recoltare, transport si depozitare pentru celule stem. Doamne ajuta sa nu fie nevoie de ele!
Dar mai bine sa fie decat sa nu fie.
Sanatate multa!

5 comentarii:

  1. Buna Andreea, ti-am gasit blogul pe unul dintre forumuri si este foarte interesant si util pentru mamici. O sa il recomand si eu la randul meu. Chiar despre recoltarea de celule stem vorbeam anterior si eu am recoltat (cu Stem Health Unirea dupa cum si scriam) si este bine ca tot mai multe mamici se gandesc la optiunea aceasta.

    Asa cum ai spus si tu, sper sa nu fie nevoie de ele insa este bine sa fim 'asigurate'. Numai bine, multa sanatate si multa bafta cu blogul... o sa te urmaresc zilnic :)

    RăspundețiȘtergere
  2. draga Elli iti multumesc pentru aprecieri si ma bucur ca ai gasit interesant blogul meu, asta este si ideea, sa impartasim din experienta si din gandurile noastre.
    Va astept si pe voi in blogosfera :) este funny!
    multa sanatate!
    te pup, Andreea

    RăspundețiȘtergere
  3. Recoltarea de celule stem reprezinta asigurarea pentru viitorul si sanatatea copilului tau. Ma bucur ca este din ce in ce mai mediatizata aceasta actiune si le incurajez pe toate mamicile sa se gandeasca serios la aceasta optiune: recoltarea si stocarea de celule stem!

    Pentru informatii de specialitate puteti consulta si blogul nostru :)
    Multa sanatate!

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga Andreea,

    Intr-adevar treaba asta cu recoltarea ne-a dat si noua batai de cap. Aceeasi vesnica dilema - daca banii de recoltare ii adun de undeva, cumva, e una...dar in caz de transplant de unde Doamne o sa putem aduna peste 100.000 de euro?!

    Am asteptat pana pe ultima suta de metri. Am DPN pe 15 Decembrie, deci maine :D Dar ieri am semnat contract cu Cord Blood Center, deoarece de curand au lansat un program de sprijin in caz de transplant, in valoare de 185.000 euro, care sa acopere toate cheltuielile la nevoie...

    Sper sa nu avem veci nevoie de banii astia, totusi, da' macar ne-am luat o grija de pe inima...

    Sa-mi tineti pumniiiii!!! Desi nu simt ca voi naste maine, da' who knows? :D Pupici si sarcina usoara!

    RăspundețiȘtergere
  5. Doamne ajuta sa nu aiba nimeni nevoie de acel sprijin, oricum este o usurare intr-un fel sa stii ca te poti sprijini pe niste bani in caz de nevoie.
    Sarcina usoara la toate burticile!

    RăspundețiȘtergere