decembrie 02, 2010

De ce nu poti sa ramai insarcinata...



 Vrei sa ramai insarcinata, iti doresti atat demult acest lucru incat te doare, te doare chiar si atunci cand te plimbi prin parc si vezi copii care se joaca sau se plimba cu parintii lor?
Te intrebi poate tu de ce nu poti sa ramai insarcinata? De ce este asa de greu? De ce nu poti fi la fel de fericita ca mamicile din parc?
Am simtit si eu acelasi lucru timp de 4 luni cat am incercat si nu am reusit. Poate ti se pare putin, poate tu incerci de 6 luni, de 1 an, de 5 ani sau mai mult. Dar oricat ar fi, simti ca timpul trece pe langa tine si numeri secundele pana la momentul cand ar trebui sa-ti vina ciclul menstrual si speri sa nu vina.

Totusi intre timp ai putea sa faci anumite lucruri simple care s-au demonstrat ca pot mari sansele de a concepe un bebelus in cateva luni. Poate deja le-ai facut sau poate nu, dar nu fac deca sa ti le reamintesc, poate una dintre ele ti-a scapat sau poate nu ai stiut de alta.
  • Daca obisnuiesti sa bei alcool, in primul rand tu, dar si partenerul tau, afla ca daca vrei sa concepi un copil sansete tale sunt cu mult reduse, mai ales daca vrei sa ramai insarcinata repede. Eu si sotul meu, desi foarte petrecareti, am renuntat sa mai consumam alcool cu multe luni inainte de a ramane insarcinata.
  • Daca obisnuiesti sa fumezi, nu mai vorbesc. Nu spun sa reduci tigarile, asa cum am citit in multe locuri, iti spun sa renunti la ele, pe viata daca se poate, dar cel putin pe perioada cand incerci sa ramai insarcinata, in timpul sarcinii si in timpul alaptarii. Eu recunosc ca nu am fumat mult niciodata, nu mi-a fost foarte greu, dar este o miza mare in joc, asa incat merita orice sacrificiu.
  • Alimentatia sanatoasa as fi trecut-o pe primul plan, daca nu erau tigarile si alcoolul atat de daunatoare in conceperea unui copil. Renunta la fast food, la bauturi carbogazoase, prajeli, grasimi, gateste cat mai mult acasa sa stii ce mananci, consuma multe fructe si legume proaspete, peste, cereale integrale, zahar brun etc, intelegi unde bat.
  • Despre cofeina sunt pareri contradinctorii, unii doctori spun ca 2-3 cesti de cafea nu fac nici un rau, insa daca vrei sa ramai insarcinata repede, renunta de tot la cafea, ceai, sucuri, ciocolata.Eu doar la ciocolata nu am renuntat, mi s-a parut imposibil :).
  • Daca nu ai un abonament la sala, ar fi bine sa-ti faci. Nu numai ca iti pregatesti corpul pentru sarcina, avand o greutate adecvata, dar te poate ajuta si psihic sa treci peste momentele mai dificile cand incerci sa ramai insarcinata. Iti recomand si masajul 1 data pe saptamana, scapi de tensiune instant. Plimbarile, inotul, mersul pe bicicleta sunt super de asemenea.
  • Varsta poate de asemenea sa te incetineasca in demersul tau de a ramane insarcinata. Daca ai peste 35-40 de ani ai un mic dezavantaj, dar sunt o multitudine de femei care au ramas insarcinate la varste si mai inaintate, deci incearca in continuare si nu renunta.
  • Daca esti supraponderala sau obeza, sansele sunt mai mici decat in mod obisnuit sa ramai insarcinata. O dieta sanatoasa si mese mici si dese te pot ajuta sa renunti la kilogramele in plus. Iti recomand sa consulti un nutritionist, nu incerca diete de slabire miraculoase, iti pot face mai mult rau.
  • Stresul la serviciu sau acasa este un factor important care poate sa te impiedice sa ramai insarcinata. Incearca sa reduci stresul cat mai mult, daca ai multe responsabilitati la serviciu mai renunta la ele sau gandeste-te serios sa-ti schimbi jobul. Fa exercitii de respiratie si relaxare, pe moment te vei simti excelent.
  • Urmarirea perioadelor de ovulatie sunt foarte importante. Foloseste un termometru bazal.
  • Posibilele probleme de sanatate ale tale sau ale partenerului ar putea sa va impiedice sa deveniti parinti. Daca nu ai ramas insarcinata mai multe luni, consulta un specialist, nu numai tu, dar si partenerul tau. Pot fi probleme care se pot remedia, dar acestea trebuiesc descoperite.

Multa sanatate!

7 comentarii: