noiembrie 15, 2010

Imi curge sange...

Cu totii cred ca am vazut in filme cum o graviduta se trezeste cu patul plin de sange si in urma unui avort spontan pierde sarcina. A fost una dintre fricile mele cele mai mari.
Aveam cam 9 saptamani de sarcina si eram foarte activa la birou. Tocmai fusesem la o ecografie de cateva zile si totul era ok.
Am simtit ceva cald ca mi se scurge pe picioare si m-am dus repede la toaleta. Eram plina de sange pe pantaloni dar mi-am revenit repede din soc. Fara sa spun nimic la nimeni, mi-am luat laptopul si am plecat cu masina. Direct spre casa. Pe drum am sunat-o pe doctorita mea, care a incercat sa ma calmeze la telefon si mi-a spus sa merg la ea cat mai repede. Imediat ce m-am schimbat am plecat catre cabinet de urgenta. La ecografie mi-a gasit un hematom pe placenta. Sangerarea era destul de puternica. Am inceput un tratament cu utrogestan si no spa. Daca ar fi fost numai atat...
De Craciun am mers la parintii mei in Rm Valcea. Aveam cam 11 saptamani de sarcina. Probabil drumul de 178 de km m-a obosit, poate si curatenia de sarbatori...Sangerarea a reinceput. Totusi doctorita mi-a spus ca atata timp cat nu e prea abundenta sa stau cuminte acasa, daca se agraveaza sa merg la urgente.
Pe la 5 dimineata m-am trezit sa merg la toaleta. Pe drum mi s-a facut rau si am lesinat. Am plecat toti la urgente. Au fost niste momente de cosmar. Toti ne gandeam la ce era mai rau, dar totusi speram ca bebelusul din burtica sa fie bine. Pentru ca altfel nu imi faceau ecografie a trebuit sa ma internez. Era pentru prima data in viata mea cand ma internam in spital, dar ce mai conta. La ecografie doctorita mi-a spus sa ma uit la ecran si am vazut un corpusor si doua manute si doua pisioruse care se miscau in continuu, parca inotau. Cea mai frumoasa imagine :) Copilul nostru traia. Se pare ca faptul ca aveam uterul impartit in doua cavitati a fost bine pana la urma, intr-o parte era copilul, iar cealalta parte era plina de sange. Cand am iesit de la ecografie, sotul meu si parintii ma asteptau. Aveau niste fete palide, dar eu am zambit si atunci si ei au zambit. Si asa mi-am pertrecut Craciunul in spital, dar nu singura ci cu copilasul nostru in burtica si cu tati care venea tot timpul emotionat sa ne vada.
Totul bine pana in saptamana 34 de sarcina cand m-am trezit brusc din somn si mi-am dat seama ca am din nou sangerare. Aveam bagajul de nastere pregatit. Mi-am facut un dus, m-am imbracat si l-am sunat pe sotul meu, care a crezut ca nasc. Ne-am imbarbatat in drum spre spital, totul avea sa fie bine.
Din nou m-am internat, de data aceasta la Universitar, unde urma sa si nasc.
Se pare ca de la contractiile puternice aveam acea hemoragie, dar era prea devreme pentru nastere, am urmat un tratament si apoi repaos total la pat. Trebuia sa duc sarcina macar pana in saptamana 38, acestea erau ordinele doctoritei.
Hemoragiile vaginale pot avea multe cauze. Unele femei sangereaza putin, patand lenjeria atunci cand ovulul fecundat se implanteaza in uter sau in perioada asteptata a menstruatiei. Uneori sangerarile vaginale de la inceputul sarcinii pot fi grave. Ele pot indica o sarcina ectopica sau posibilitatea unui avort spontan. La sfarsitul sarcinii, o hemoragie vaginala destul de abundenta poate fi provocata de separarea placentei de peretele uterin, placenta previa. In cazul unui sarcini mai mici de 37 de saptamani, ca si in cazul meu, poate fi un semn de travaliu prematur.
Cel mai important este sa aveti incredere in specialistul care va ingrijeste si sa-i ascultati sfaturile.
Sarcina usoara!

3 comentarii: