decembrie 01, 2010

Ce drepturi are o femeie inainte si dupa nastere?



       Femeile insarcinate sau care se afla in perioada postnatala sunt protejate prin lege. Salariatele care se afla intr-una dintre aceste situatii au o serie de drepturi menite sa le asigure conditii adecvate de munca si de protectie sociala. Angajatorului ii este interzis sa concedieze femeile care urmeaza sa devina mame sau se afla in concediul pentru cresterea copilului. Angajatorul trebuie sa pastreze confidentialitatea asupra starii de graviditate a femeii si sa nu anunte alti angajati decat cu acordul scris al acesteia si doar in interesul bunei desfasurari al procesului de munca.

O femeie gravida are urmatoarele drepturi:

1. Dreptul la concediul de maternitate si la indemnizatia de maternitate ( cf OUG 158/2005, cap IV)

Concediul de maternitate reprezinta perioada de 126 de zile calendaristice, care pot fi impartite inainte si dupa nasterea copilului, cu conditia sa se pastreze minim 42 de zile dupa nastere.
Concediul de maternitate este emis de medicul de familie, pe baza unei adeverinte emise de angajator ca s-au platit contributiile la stat. Acest concediu medical este emis in fiecare luna si trebuie depus la departamentul de resurse umane cel tarziu pe data de 7 a lunii viitoare.
Indemnizatia de maternitate se calculeaza : 85% din  media veniturilor brute pe ultimele 6 luni, din care se plateste un impozit minim, calculat la salariul minim pe economie.
Conform  Contractului Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010, gravida are dreptul pe baza unei cereri, sa beneficieze de 100% sin salariul brut pentru minim 6 saptamani. Cererea se depune la departamentul de resuse umane si angajatorul are obligatia sa plateasca.

2. Ore libere in fiecare luna, mai exact 16 ore ( 2 zile) platite integral pentru investigatii medicale, analize, controale ( OUG 96/2003 )

3. Reducerea cu o patrime a duratei de lucru fara afectarea drepturilor gravide pe baza unei recomandari emise de medicul de familie, conform OUG 96/2003, art 13. Este posibil ca medicul de familie sa nu cunoasca aceasta lege, astfel ca este bine sa mergeti la el cu legea printata.

4. La angajare, o gravida nu trebuie sa fie discriminata. Angajatorului ii este interzis sa ceara efectuarea un ui test de sarcina. Din experienta va spun ca eu am anuntat ca sunt insarcinata la 16 saptamani, adica dupa ce am transformat contractul pe termen determinat in contract pe termen nedeterminat, pentru siguranta mea. ( Codul Muncii, legea 53/2003, Art. 27)

5. Angajata gravida nu poate fi concediata din momentul depunerii instiintarii scrise catre angajator.
Notificarea angajatorului se face prin informare scrisa, insotita de adeverinta de la medicul de familie sau ginecolog care atesta sarcina si data preconizata a nasterii. Cererea respectiva este bine sa fie in doua exemplare si apoi avizata prin luarea la cunostinta a managerului direct. Daca este posibil se inregistreaza la registratura societatii. Angajata gravida poate fi totusi concediata in urma desfiintarii postului din motive economice, a falimentului sau reorganizarii angajatorului. ( Codul Muncii, legea 53/2003, art 60)

6. Poate sa renunte la programul de noapte, nu va fi expusa la riscuri ce ii pot afecta sanatatea, are dreptul la pauze pentru repaus sau pentru miscare, la recomandarea medicului de medicina muncii.

7. La nastere, conform Contractului Colectiv de Munca la Nivel national pentru 2007-2010, obliga firma sa plateasca mamei un salariu mediu pe unitate. Daca mama nu este angajata, acest drept ii revine tatalui. Se obtine pe baza unei cereri insotita de copia dupa certificatul de nastere, depuse la departamentul de resurse umane.








15 comentarii:

  1. Sotia mea a ramas insarcinata si a fost data afara de la lucru care este solutia

    RăspundețiȘtergere