Sper ca nu exista cineva care subestimenaza exercitiile Kegel. Si sper ca nu este prima data cand cineva aude despre ele. Iar daca se intampla asa, ma bucur sa fiu eu cea care va aduce la cunostinta despre ele si va sfatuieste sa le practicati in fiecare zi, nu vorbesc numai in timpul sarcinii, ci in special in timpul sarcinii.
Mai ales ca sunt atat de usor de facut si le poti face oricand.
Exercitiile Kegel intaresc muschii din zona pelviana sau perineala. In timpul sarcinii acesti muschi se pot lasa, ca reactie la greutatea marita a uterului si la relaxarea datorata hormonilor. Solicitarea regulata a muschilor pelvieni poate ajuta la mentinerea tonicitatii acestor muschi si ajuta in mod deosebit in timpul nasterii, cand sunt foarte solicitati, bineinteles in cazul nasterii naturale, daca ati optat pentru aceasta. Daca tonusul lor este bun, nasterea este mai confortabila, mai rapida si mai usoara, cat poate fi de usoara o nastere, mai ales daca ii relaxati in loc sa-i contractati in faza a doua a travaliului.
Gimnastica regulata a acestor muschi in timpul vietii are si alte beneficii: poate amplifica placerea sexuala pentru ambii parteneri. De asemenea poate preveni problemele de incontinenta ( scurgeri de urina) in timpul sarcinii sau la o varsta mai inaintata.
Pentru a verifica forta musculara a planseului pelvian, incercati acest exercitiu in timp ce urinati. Goliti-va vezica partial, apoi intrerupeti fluxul de urina.
Exercitiu 1: orice pozitie ( sezand, in picioare sau culcata)
Concentrati-va asupra musculaturii uretrei si orificiului vaginal, nu asupra musculaturii feselor, coapselor si abdomenului. Fara a va tine respiratia, contractati-va muschii planseului pelvian ca pentru a intrerupe curgerea urinei. Veti simti o tensiune si o usoara ridicare a planseului pelvian. Mentineti stransoarea cat de tare puteti timp de 10 secunde, sau cat de mult puteti. Apoi odihniti-va timp de cel putin 10 secunde. Cu timpul o sa puteti sa mentineti incordarea timp de 20 de secunde. Acestea din urma se numesc Super Kegel.
Incercati sa faceti cel putin zece Super Kegel de-a lungul unei zile.
Exercitiu 2: Bombarea planseului pelvian
Acest exercitiu este folositor in pregatirea pentru a doua faza a nasterii, cand iese bebelusul si trebuie sa impingeti. Asigurati-va ca aveti vezica goala cand il efectuati. Stati in pozitia sezanda cu picioarele incrucisate. Relaxati constient muschii planseului pelvian. Tineti-va respiratia si impingeti in jos sau scremeti-va usor, ca atunci cand aveti un scaun, lasand musculatura perineala sa se relaxeze si mai mult si sa se bombeze in afara. Nu impingeti cu putere si nu va scremeti fortat. Asezati mana deasupra perineului pentru a simti aceasta bombare. Mentineti timp de 3-5 secunde. Repetati o data sau de doua ori pe saptamana.
Vorbiti cu medicul ginecolog inainte sa efectuati aceste exercitii.
Eu le-am practicat tot timpul sarcinii, cu unele exceptii, cand am avut hemoragii si spre sfarsitul sarcinii, pentru ca imi provocau contractii. Insa m-au ajutat enorm si le recomand din suflet.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu