Toate auzim in dreapta si in stanga ca trebuie sa mancam sanatos, sa avem o viata sanatoasa, dar mai exact ce inseamna asta? Ce ar trebui sa mananc concret si ce nu ar trebui sa mananc?
Calitatea alimentelor pe care le mancam inainte si in timpul sarcinii influenteaza sanatatea bebelusului la fel de mult sau chiar mai mult decat orice altceva. Am fost foarte atenta la acest lucru, alimentele sa fie cat mai proaspete, nu din conserve si de preferat fructe si legume romanesti.
Cu mult timp inainte am renuntat la mancaruri prajite, la fast-food ( mancam foarte rar), la bauturi acidulate si alte sucuri ( beam multa apa plata), din pacate nu si la dulciuri :) sunt dependenta ce sa fac.
Niciodata sarcina nu este prea avansata pentru a va imbunatati obiceiurile alimentare. De fapt necesarul de proteine, fier si calciu al bebelusului este maxim in ultimele 8-12 saptamani de sarcina.
Placenta, uterul, membranele, lichidul amniotic si fluxul sanguin matern se dezvolta in timpul sarcinii. De asemenea, corpul se pregateste si pentru hranirea bebelusului dupa nastere, prin stocarea in laptele de san a unora dintre substantele nutritive pe care acesta le va primi.
In ultimele doua trimestre ale sarcinii avem nevoie de aproximativ 300 de calorii pe zi in plus fata de perioada dinaintea sarcinii. In medie, asta inseamna un total de 2100-2500 de calorii pe zi. Aceste calorii trebuie sa provina din alimente bogate in proteine, calciu si fier. De fapt, 300 de calorii nici nu inseamna prea mult: 2 pahare de lapte, un castron de supa, o portie de carne. O dieta zilnica variata ar trebui sa contina multe fructe, legume proaspete, cereale integrale, produse lactate, alimente bogate in proteine ( carne, peste, nuci, oua si leguminoase), ceva grasimi ( margarina, ulei, unt) si aproximativ 2 litri sau mai mult de lichide pe zi.
Pofta buna!
Mancatul e problema din timpul zilei (si uneori si a noptii).
RăspundețiȘtergereDar ce te faci cand nu poti dormi?
Incepand cu luna a 4-a, somnul nu prea mai e ce-a fost, mai a les daca obisnuiai sa dormi pe burta. In luna a 9-a este o adevarata provocare: burtica e mare, mai doare si spatele uneori, te misti greu, ai arsuri stomacale iar grijile parca au luat locul viselor frumoase pe care le aveai acum cateva luni.
Una dintre solutii este sa folosesti o perna pentru gravide: un model potrivit iti poate rezolva aproape toate neajunsurile din timpul noptii. Cauta ca perna sa fie ferma dar sa se si muleze in acelasi timp dupa formele tale; sa iti poti sprijini capul, burtica, picioarele sau spatele; umplutura sa fie de buna calitate (sa nu se lase, si sa fie hipoalergica, sa se poata spala) si sa ii poti modifica volumul in caz de necesitate. Nu uita sa intrebi daca se poate folosi si dupa ce nasti, ca si perna pentru alaptat – asa iti vei proteja spatele si, de ce nu, vei face si economie.
Modelul Bastonas pe care il poti vizualiza si cumpara de pe www.pernegravide.ro ar putea fi o solutie excelenta.